Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dijous, 12 de setembre del 2013

Coloms: símbol de la pau o rates del cel


En els darrers anys hem vist com la població de coloms a Sant Feliu ha crescut de forma notable. Ja no cal anar a la plaça de Catalunya de Barcelona on tradicionalment ens portaven els pares a veure voletejar aquestes aus i donar-les de menjar. En l’actualitat podem observar als carrers i parcs de la nostra ciutat com s’acumulen dotzenes d’aquest ocells sense immutar-se al pas de la gent i el que al començament alguns vàrem veure amb certa gràcia es pot acabar convertint en un autèntic problema.

La presencia massiva d’aquestes aus a les ciutats provoca moltes molèsties per la brutícia que genera l’acumulació d’excrements, molt corrosius, que afecten al deteriorament del mobiliari urbà, de les façanes, terrats i balconades, i que embruten els carrers. A més la proliferació de coloms suposa un perill greu per a la salut de les persones, sobretot per als infants i la gent gran, ja que transmeten malalties i provoquen al·lèrgies.

No és un fet aïllat de la nostra ciutat, en els darrers anys moltes altres poblacions han demanat ajuda a la Generalitat per aturar les plagues de coloms per les molèsties que ocasionen i pels elevats costos que genera la neteja.

Com a Marquesos

Allà on apareixen els coloms la seva població no deixa de créixer ja que hi troben menjar abundant, un entorn favorable i una bona climatologia.

Per controlar que la colònia d’aquestes aus no segueixi augmentant és imprescindible la col·laboració dels veïns i veïnes. Una de les raons per les qual es reprodueixen de forma incontrolada es l’afició de moltes persones d’alimentar aquestes aus a les places i carrers. L’Agencia de Salut Pública demana que no es doni de menjar als coloms per evitar-ne la seva proliferació. Donant-los de menjar, el que s’aconsegueix és que el nombre de coloms vagi en augment any rere any.

Per evitar que es converteixi en una plaga es necessari conscienciar-nos dels efectes negatius que té una excessiva presència d’aquestes aus a la ciutat. Molts municipis han agut d’incloure a l’ordenança de civisme la prohibició amb sancions econòmiques per als ciutadans que alimentin als coloms.

Control natural

A les bones condicions s’afegeix la tranquil·litat de la desaparició dels seus depredadors naturals. Ciutats com Barcelona, L’Hospitalet o Girona han emprès programes de reintroducció del falcó pelegrí per combatre les plagues de coloms. Cada primavera s’alliberen exemplars d’aquesta au rapinyaire amb la finalitat de que la seva presència tingui un paper "dissuasori" i ajudi a controlar la població de coloms. A la nostra comarca els falcons van desaparèixer als anys 70 degut a la caça legal d’aquesta espècie, l’ús generalitzat d’insecticides (especialment el DDT), la persecució dels criadors de coloms missatgers i, el robatori d’ous i pollets per a col·leccionistes i falconers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: