Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 17 de desembre del 2008

La memòria històrica, una eina de valors

Es diu que l'home és l'únic animal que ensopega dos cops amb la mateixa pedra, segurament no únicament dos cops sinó alguns més. Si fem memòria trobarem al llarg de la història grans pedres on ha ensopegat la humanitat en més d’una ocasió.

Els fets històrics, bons o dolents, deixen petjades en el nostre perfil, ens marquen com a individus. Així doncs com a individus, som com som i actuem com actuem en gran part com a conseqüència o influència de les experiències i els esdeveniments viscuts, és a dir, les vivències ens condicionen i ens predisposen a les reaccions que tindrem davant de situacions futures. El que vivim ens marca d’una forma o d’una altre com a persones i globalment la història col·lectiva com a poble.

El lloc i l’època que ens toca viure i l’entorn en el qual ens movem i creixem ens condicionen la nostra manera de ser; també la història, l’educació o la cultura són instruments que ens modelen com a individus.

Com a poble no podem perdre la referència de la història viscuda perquè és en gran part l’ADN del nostre sentit col·lectiu. La memòria del què ha passat no és tan sols patrimoni nostre, és també un llegat per a les generacions futures. Salvaguardar la memòria històrica és, per tant, un deure i una obligació de la humanitat com a referent i record de les pedres en què ha ensopegat, de les que suposadament hem après.

Ens ocupa recuperar entre tots un període de la història de la que altres van decidir fer ‘borrón y cuenta nueva’, com si no hagués existit o maquillada de tal forma que els que la van viure no la saben reconèixer. Com a poble no podem oblidar 40 anys de la nostra història, un període de repressió i de falta de llibertats com mai havíem patit. Oblidant estaríem perdent una part de nosaltres, una part de la història col·lectiva que ens dóna sentit com a poble.

Recordar i recordar-nos de les persones que van lluitar per defensar la llibertat, i també de les persones que van lluitar per recuperar-la. Oblidar no ens farà millors, no és el moment tampoc de buscar culpables, però sí que hem de fer l’esforç per recuperar la memòria històrica com a eina per educar en valors de pau, de solidaritat i de tolerància; valors que són l’essència de la democràcia.

Treballar i educar en valors, mantenir viu el record de les persones que van defensar i que van patir la falta de valors democràtics, a elles els hi devem un homenatge permanent doncs elles van ser les víctimes. No em refereixo únicament al patrimoni material, encara estem a temps de perpetuar per al futur les vivències viscudes pels seus involuntaris protagonistes.

Amb l’oblit, només tanquem els ulls al que va passar i amb els ulls embenats afrontem el risc de caure de nou en la mateixa pedra, evitar-la és una tasca col·lectiva i és on la memòria històrica pot esdevenir un referent, un símbol permanent de sensibilització per a la pau i dels valors democràtics.

Un treball que ha de sortir dels llibres d’història, per estar present als carrers de les ciutats i entrar a les escoles, on l’educació per la pau i l’educació en els valors de la democràcia són eines per construir un món millor.


Memòria històrica local, un debat obert

El passat 25 de novembre, en el meu primer ple, vaig presentar la proposta de creació d’una comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria històrica local. Una comissió amb la participació de ciutadans i ciutadanes amb la funció d’articular propostes i amb l’encàrrec de fer el seguiment i la planificació dels treballs relacionats amb la memòria històrica, entre d’altres:

- retirada de símbols franquistes amb connotacions ideològiques i polítiques que no es corresponen al sistema democràtic, com poden ser les plaques del desaparegut “Instituto Nacional de la Vivienda”,

- identificació dels indrets relacionats amb el patrimoni memorial democràtic, com pot ser el refugi antiaeri del parc Nadal,

- activitats de record i homenatge de persones i fets relacionats amb la història recent, com pot ser la dedicació d’un monument,

- i tot el que s’acordi en el si d’aquesta comissió.

eduquem en valors, fem +santfeliu


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: